200 Kempense speel – en sportterreinen en schoolomgevingen rookvrij. 

Dat het in de Kempen altijd een beetje warmer is dan in de rest van Vlaanderen werd nog maar eens bewezen op 31 mei 2021, Werelddag zonder Tabak. Die middag verwelkomden de IGP’ers (Intergemeentelijke Preventiewerkers), het team van Generatie Rookvrij en Logo Kempen de pers voor het Vlaams startmoment van ‘Generatie Rookvrij’ in recreatiedomein De Keiheuvel in Balen, inmiddels ook rookvrij. Maar liefst 200 speel – en sportterreinen en schoolomgevingen werden rookvrij in de Kempen. Fien Engels, toen nog Intergemeentelijke Preventiewerker voor Middenkempen en Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout, intussen regionaal preventiewerker, vertelt meer over het project en de samenwerking:

Fien: “Als je voor een groot project zoals Generatie Rookvrij een persmoment organiseert en je daadwerkelijk ook veel pers mag ontvangen en aandacht krijgt, dat geeft enorm veel voldoening. Van verschillende scholen en lokale besturen ontvingen we prachtige foto’s, filmpjes en tekeningen van kinderen. De spanning en beleving in de aanloop naar het evenement, dat geeft je zoveel energie!”

ZOEKEN NAAR EEN GEMEENSCHAPPELIJKE BENADERING

“Een nieuw project vraagt altijd veel afstemming, ook onderling tussen ons als IGP’ers. Elk lokaal bestuur werkt anders en wat bij de ene gemeente werkt, werkt niet bij de andere gemeente. Het was zoeken naar een gemeenschappelijke benadering met toch voldoende ruimte voor een aanpak op maat. We stemden regelmatig af met alle partners en onze vraag naar inspraak was groot. Zo werkte iedereen samen aan het creëren van draagvlak en een gemeenschappelijke doelstelling en stonden onze neuzen in dezelfde richting.

Deze partners verzamelden we rond de tafel: 10 lokale besturen, 70 scholen, 3 tabakologen, 2 diëtisten, Logo Kempen en natuurlijk het team van Generatie Rookvrij zelf. Het was enorm fijn en inspirerend om samen met de gemeenten, scholen en Logo Kempen op zoek te gaan naar een aanpak die werkt. Logo Kempen zorgde voor heel wat ondersteuning op inhoudelijk en communicatief vlak. Dankzij die samenwerking, maar ook de flexibiliteit en de sterke verbondenheid van de lokale besturen hebben we dit project tot een succes gebracht.”  

OP NAAR NOG MEER ROOKVRIJE OMGEVINGEN?

“De rookvrije boodschap blijven herhalen op een positieve manier is nodig om te streven naar een rookvrije Kempen. Elk project valt of staat bovendien met de inzet van mensen. Je hebt enthousiaste medewerkers, gemotiveerde schepenen in lokale besturen en geëngageerde burgers nodig die mee hun schouders onder het project kunnen zetten.

We hebben samen veel geleerd het afgelopen jaar en door een goede evaluatie is iedereen sterk gemotiveerd om volgend jaar verdere stappen te zetten met Generatie Rookvrij.

Ook wij stoten zoals iedereen op de coronamaatregelen. We zouden graag activiteiten doen waarbij we met veel volk samenkomen en waar ontmoeting mogelijk is. We bereiken nu minder goed mensen voor infosessies zoals de groepscursussen ‘stoppen met roken’. We staan voor de uitdaging om op zoek te gaan naar andere manieren om mensen te bereiken en samen te brengen.

Alleszins, hou in 2022 zeker de website www.gezondekempen.be in de gaten voor nog meer aanbod van de IGP’ers!”

Fijn dat je er bent! Deze website gebruikt cookies voor een betere surfervaring. Door op \'accepteren\' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.