Kleurrijk Gezond? Alles behalve saai of eentonig.

Sofie werkt als diëtiste in het Obesitascentrum in het Heilig Hartziekenhuis van Mol en heeft daarnaast haar eigen praktijk als zelfstandig diëtiste in Dessel. Zij geeft al heel wat jaren voordrachten in opdracht van Logo Kempen, waaronder de workshop ‘Kleurrijk Gezond’. Deze workshop richt zich tot mensen met een migratie-achtergrond en wil hen motiveren tot gezond eten en voldoende beweging.

Sofie: “Het zijn allesbehalve saaie of eentonige workshops, integendeel! Het is fijn om te zien dat mensen bezig zijn met hun voeding en ook interesse hebben om hierover bij te leren. Deelnemers zijn vaak heel enthousiast.”

Andere cultuur betekent ook andere eetgewoontes?

“We doen interactieve sessies waardoor we via vragen/oefeningen meer te weten komen over de eetgewoontes van de deelnemers. Zij hebben vaak een andere achtergrond met andere eetgewoontes. Persoonlijk vind ik het als diëtiste heel fijn om ook te leren over hun voedingsgewoontes. Het is belangrijk om daarvan op de hoogte te zijn, want zo kan je tijdens de sessies beter afstemmen met de deelnemers.

Ik merk dat de kennis over gezonde voeding soms minimaal is. Dat geldt zeker niet voor iedereen, want er zijn ook deelnemers die al heel goed bezig zijn met voeding en beweging. Soms merk je dat een financiële situatie de aankoop van bepaalde producten moeilijk maakt.”

Persoonlijk vind ik het als diëtiste heel fijn om te leren over voedingsgewoontes van andere culturen.

Duidelijke beeldtaal helpt bij de dialoog. 

“Niet iedereen begrijpt of spreekt al goed Nederlands. Toch is de communicatie tot hier toe altijd goed gelukt. Deelnemers vertalen bijvoorbeeld onderling voor mekaar.

We werken in de modules met heel duidelijke afbeeldingen in de presentaties en er zijn oefeningen met kaartjes waarop bepaalde zaken staan afgebeeld. Deelnemers die minder goed Nederlands spreken of lezen, begrijpen de workshop ook. Afbeeldingen werken uitstekend om de dialoog op te starten.”

Deelnemers die minder goed Nederlands spreken of lezen, begrijpen de workshop ook.

Mik vooral op de schooluren.

“Een aantal keer ben ik gaan spreken op hun vaste samenkomsten en dan heb je natuurlijk meteen een goeie groep aan tafel. Het helpt ook als ze hun kinderen mogen meebrengen en dat je dan wat speelgoed voorziet voor hen. Je kiest bij voorkeur een moment tijdens de schooluren, zodat ze hun kinderen tijdig van school kunnen halen.

Bij elke sessie is er wel een enthousiasteling met veel vragen. Sommigen blijven dan ook wel wat langer om mij nog vragen te stellen. Superfijn, want dan weet je dat ze echt geïnteresseerd zijn en aan de slag willen met de tips.”

Het helpt als ze de kinderen mogen meebrengen en je wat speelgoed voorziet voor hen.

Kiezen uit 10 modules.

“Vaak kent de organisator het doelpubliek en weet je wel welke module de deelnemers kan aanspreken. In totaal zijn er 10 modules waaruit je kan kiezen.”

  1. Waarom kiezen we voor gezonde voeding?
  2. Zit minder lang stil en beweeg meer
  3. Gebruik weinig (verborgen) suiker, vet en zout
  4. Bereidingstechnieken Kook gezond
  5. Eet met regelmaat
  6. Geniet samen van gezond eten en bewegen
  7. Afwisseling van eten is lekker en gezond
  8. Steun van je omgeving helpt om gezonde gewoonten vol te houden
  9. Drink ongeveer 1,5 liter water per dag
  10. Gezonde (op)voeding bij kinderen


Ook een workshop ‘Kleurrijk Gezond’ organiseren? 

“Dat kan zeker. Het enige wat je moet doen is Logo Kempen contacteren. Zij assisteren je bij de invulling van de workshop en zij zoeken een lesgever.”

Fijn dat je er bent! Deze website gebruikt cookies voor een betere surfervaring. Door op \'accepteren\' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.