Jongeren hunkeren naar ontmoetingen.

Hoge fun factor of te veel aan je hoofd? In beide gevallen ga je ‘overkop’. En dat is precies waar het in een OverKop-huis om gaat. Jongeren kunnen er terecht om te chillen, anderen te ontmoeten, activiteiten te doen of gewoon voor een goeie babbel met één van de OverKop medewerkers. Lisanne, Eli, Evelien en Bart kom je tegen in het zopas gestarte OverKop Kempen huis in Herentals. Wij zijn benieuwd hoe het er aan toe gaat.

Lisanne: “OverKop Kempen is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Iedereen kan bij ons terecht om te chillen, om anderen te ontmoeten, om samen activiteiten te doen of om gewoon jezelf te kunnen zijn. De medewerkers van OverKop Kempen zijn een luisterend oor wanneer nodig.”

Niet het eerste OverKop huis in Vlaanderen.

“In 2016 werden in Vlaanderen vijf OverKop-huizen geopend met steun vanuit Rode Neuzen dag. Het idee was dat jongeren een plaats nodig hebben om ‘overkop te gaan’. Overkop gaan heeft een dubbele betekenis. Het kan fun zijn, maar het kan ook betrekking hebben op ‘problemen in je kop’. In een OverKop-huis moet het OK zijn om je op een bepaalde manier te voelen en hierover te praten.

Wij richten ons op vrije tijd, ontmoeting en het bieden van een veilige plek voor jongeren. Het luik welzijn vullen we in met kortdurende individuele trajecten. We zoeken samen met hen naar hun concrete hulpvraag en een gepast antwoord. Dat kunnen individuele gesprekken zijn of doorverwijzen naar verdere hulpverlening.”

40 tot 60 jongeren per dag, een groot succes.

“In Herentals bereiken we vooral jongeren tussen 13 en 19 jaar met enkele uitschieters onderaan en bovenaan. We zien vooral jongeren van de omliggende gemeenten.

Bij de opstart hebben we heel sterk ingezet op het fysiek ontmoeten van zoveel mogelijk jongeren. We trokken rond met een reizend salon langs scholen en op straat. We zetten ook sterk in op sociale media om jongeren te bereiken.

Op heel korte tijd hebben we al enorm veel jongeren mogen ontvangen in het OverKop-huis. Gemiddeld zien we 40 tot 60-tal jongeren per dag, in onze ogen een groot succes. Een vaste groep jongeren zien we bijna elke week terugkomen. Dat zegt voor ons dat zij zich veilig voelen en graag terugkomen op vaste dagen.”

Geen jeugddienst of een JAC.

“Het OverKop huis is toegankelijker en laagdrempeliger, omdat er geen verplichtingen zijn. De ligging is centraal en je kan gewoon binnen wandelen. Je kan hier vijf minuten zijn of een hele dag. Bij het JAC werkt men meer één op één. Hier ontmoet je ook andere jongeren en de begeleiding staat meer tussen de jongeren tijdens de activiteiten.

Door met jongeren laagdrempelige activiteiten te doen en over dagdagelijkse zaken in gesprek te gaan, voelen ze zich gehoord en durven ze meer in gesprek gaan met ons. We leren hen kennen waardoor zij de vrijheid voelen om ook hun noden aan te geven. Zo kunnen we samen verder aan de slag.

Jongeren die al een lange tijd bijna elke dag komen, hebben zich ook gevormd tot een stuurgroep. Ze denken mee na over het OverKop-verhaal, regels en afspraken, activiteiten,… Heel fijn om te zien dat zij het huis ook een stukje zien als hun eigen verantwoordelijkheid.”

Waar zitten jongeren mee tegenwoordig?

“Jongeren hunkeren naar ontmoetingen. Jongeren willen anderen leren kennen, zich samen uitleven, kortom gewoon samen ‘zijn’. In ons huis ontstaan fijne gesprekken en ontmoetingen tussen heel diverse jongeren. Iets wat een mooie nasleep lijkt van een lange corona periode.”

OverKop voor de hele Kempen

“We willen OverKop een plaats geven binnen de 27 gemeenten van de Kempen. Om dit verhaal mee uit te werken hebben we een stuurgroep OverKop-netwerk met enthousiaste netwerkpartners. We zijn steeds op zoek naar nieuwe partners die dit mee vorm kunnen geven!

Op termijn willen we ook laagdrempelige doorverwijzingen doen naar hulpverlening voor jongeren die hier nood aan hebben, omdat we over de hele lijn laagdrempelig willen blijven werken. We leggen graag verdere contacten met hulpverlening op verschillende domeinen.”

Jongeren kunnen in het OverKop huis in Herentals terecht op dinsdag
van 15 uur tot 20 uur en op woensdag van 12 uur tot 17 uur.

Fijn dat je er bent! Deze website gebruikt cookies voor een betere surfervaring. Door op \'accepteren\' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.