Valpreventie is van grote meerwaarde om kwaliteitsvol ouder te worden.

Tinneke Claes is zelfstandig ergotherapeut en expert & procesbegeleider valpreventie bij ‘Groepspraktijk, samen sterk’ in Lichtaart. Tussen Logo Kempen en Tinneke mag je intussen spreken van een duurzame samenwerking voor valpreventie. De onderlinge steun is op verschillende vlakken zeer waardevol bij de realisatie van projecten. In coronajaar 2021 werd een iets creatievere en even zo succesvolle jubileumeditie van de Week van de Valpreventie georganiseerd. Waarom is sensibiliseren over valpreventie zo belangrijk?

Tinneke: “Ouderen kunnen kampen met een verhoogd valrisico. Vooral 65-plussers, maar ook bv. bij personen met onderliggende aandoeningen kan al op jongere leeftijd een verhoogd valrisico ontstaan. Zowel in de thuiszorg als in de residentiële setting blijft het aantal valincidenten hoog. Indien we proactief willen handelen, dan moeten we blijven sensibiliseren. Niet alleen naar ouderen, ook naar mantelzorgers, lokale besturen, zorgverleners…”

Valpreventie heeft helaas een negatieve ondertoon, bij ouderen en bij hulpverleners. Het is de kunst om de juiste ingang te vinden. Bij valpreventie gaat het over de kwaliteit van leven en daar ligt de focus. Valpreventie zou een vast onderdeel moeten uitmaken van een kwalitatief leven op latere leeftijd.

“Door veel te communiceren over het thema valt hopelijk de schaamte die nog heerst weg. Financieel zijn er ook heel wat beperkingen. Op gemeentelijk niveau zou valpreventie in de meerjarenplanning kunnen worden opgenomen, zodat senioren in de thuissituatie beter en efficiënter kunnen begeleid worden. Ik vind bovendien dat er een grote rol weggelegd is voor onze eerstelijnszones. Daar zitten alle nodige stakeholders aan tafel.”

Samen met Logo Kempen was Tinneke in april trekker van de jubileumeditie Week van de Valpreventie in de Kempen. Naast de 4 Vlaamse uitdagingen en de provinciale clash – gewonnen door Oost-Vlaanderen – werden voor het eerst op grote schaal webinars georganiseerd over valpreventie thema’s naar ouderen, mantelzorgers, zorgverleners en medewerkers lokale besturen.

“Omdat we in 2021, net zoals het jaar daarvoor, geen startevenement konden organiseren omwille van de geldende coronamaatregelen kwam het idee om een 4-delig webinar te organiseren. Een webinar is laagdrempelig, mensen hoeven zich niet te verplaatsen en je bereikt makkelijker een breder publiek. Bij aanvang wilden we ouderen en mantelzorgers sensibiliseren, maar al snel maakten we de bedenking dat de inhoud ook zorgverleners, beleidsmedewerkers,… kon inspireren.

We sloegen op provinciaal niveau de handen in elkaar, dus ook Logo Mechelen en Logo Antwerpen sprongen mee op de kar. De Logo’s zorgen steevast voor de nodige expertise, brainstorm en ondersteuning op verschillende vlakken. Voor mij zijn ze dé partner om op lokaal niveau naar een valvrije toekomst te gaan.

De thema’s van de webinars lagen in het verlengde van de provinciale clash: beweging, gezonde voeding, veilig schoeisel, omgeving en gedrag. Elk webinar werd gegeven door een expert die vanuit zijn/haar ervaring een presentatie gaf die kaderde in de multifactoriële aanpak van valpreventie. Verschillende eerstelijnszones in de provincie Antwerpen, Kempense ziekenhuizen, lokale besturen… pikten het initiatief op, waardoor we 70 tot 90 deelnemers mochten verwelkomen per webinar.

De reacties waren bijzonder positief. Er werden veel vragen gesteld. Deelnemers dankten ons voor de tips en tricks. Ik krijg tot op vandaag nog mails van deelnemers om iets mee uit te werken in de eerstelijn of ouderen die vragen om contact op te nemen met de huisarts om valpreventie bespreekbaar te maken.”

Daarom deze oproep aan de lezer:

Fijn dat je er bent! Deze website gebruikt cookies voor een betere surfervaring. Door op \'accepteren\' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.