Generatie Rookvrij loopt voorop in de Kempen

‘Generatie Rookvrij’ streeft naar een samenleving waar niemand nog overlijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Het project wil ieder kind geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en hen een andere norm rond roken aan te leren, maak je kinderen weerbaarder tegen zelf beginnen roken. Zo wordt rookvrij opgroeien vanzelfsprekend en niet-roken de norm. In de Kempen hebben ze dat goed begrepen. Daar wordt ‘Generatie Rookvrij’ breed uitgedragen door het Logo en de intergemeentelijke preventiewerkers (IGP).

De Kempische gemeentes kozen er bij het begin van hun IGP-werking voor om met Generatie Rookvrij van start te gaan. Collega Siel: “Het is een heel succesvol project. 19 van de 27 gemeentes in onze regio hebben het label Generatie Rookvrij, nog twee andere zijn goed op weg om het te behalen. We zijn trots op de hoeveelheid rookvrije schoolomgevingen en speelterreinen die er ondertussen in de Kempen zijn en we blijven hierop inzetten. Nu zijn recreatie- en sportdomeinen aan de beurt. We merken ook dat Generatie Rookvrij een van de bekendste projecten is: onze inwoners kennen de projectnaam en de campagneborden.” Omdat de regio het op vlak van rookvrije omgevingen zo goed doet, werd het Vlaamse persmoment rond Generatie Rookvrij op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind in 2023 dan ook in de Kempen georganiseerd.

De 19 van de 27 gemeentes in onze regio hebben het label Generatie Rookvrij, nog twee andere zijn goed op weg om het te behalen.

Collega Lieselot: “Het succes is een boost om te blijven inzetten op Generatie Rookvrij. Samen met de IGP bespreken we wat er aan bod moet komen in de stuurgroepen van lokale besturen. We bekijken wat gemeentes nodig hebben en waar ze best mee starten. Jaarlijks organiseren we ook een groot persmoment op 31 mei, de Werelddag zonder Tabak. Alle deelnemende lokale besturen van de Kempen worden daarop uitgenodigd.”

In 2023 ging het persmoment door in basisschool De Kriebel in Olen. Het Logo ontwierp samen met de IGP postkaartjes met de Generatie Rookvrij-boodschap. Elly, intergemeentelijk preventiewerker: “We hebben 25.000 kaartjes verspreid over 125 Kempische scholen. De kinderen maakten mooie tekeningen op de kaartjes en hebben ze dan uitgedeeld aan mensen in hun omgeving. Zo maken we Generatie Rookvrij nog bekender onder onze inwoners. Wij zijn ervan overtuigd dat een rookvrije generatie mogelijk is en we willen er samen met de gemeentes en scholen blijvend op inzetten.”

Fijn dat je er bent! Deze website gebruikt cookies voor een betere surfervaring. Door op \'accepteren\' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.